Medborgarförslag för gynnande av Biologisk mångfald

Det här har jag skickat in till kommunen idag :)
 
Den biologiska mångfalden är mer hotat än någonsin. Artutrotningen skenar och larmen duggar tätt. Det absolut största hotet mot våra pollinerare är bristen på livsmiljöer. Framförallt bristen på mat men även boplatser. Som individer kan vi göra mycket för att gynna den biologiska mångfalden. Men det räcker inte för att vända utvecklingen. Politiska beslut spelar en avgörande roll för att bin, fjärilar och andra insekter ska kunna överleva. När kommuner bestämmer sig för att gynna pollinerare och andra insekter ger det snabbt positiva resultat eftersom de förfogar över stora ytor. Jag föreslår att Ovanåkers kommun antar en aktionsplan för gynnande av bin och andra pollinatörer, vilket även skulle vara bra andra arter. Gräsytor, planteringar och vägkanter har stor potential att förvandlas till blommande marker. Aktionsplanen bör också sätta stopp för användandet av kemiska bekämpningsmedel samtidigt som ekologisk mat och naturbete gynnas i den offentliga upphandlingen. Nedan följer några förslag.
 
Skötsel av allmänna grönytor och vägkanter
De kortklippta gräsytor som inte beträds bör omvandlas till ängsmiljöer. Detta medför initialt en kostnad men blir på sikt en besparing, då gräsklippning måste ske ofta medan en äng bara slås en gång per år. Plus att det gör vår kommun vackrare. På de ytor som redan idag slås, vägkanter och vissa grönområden, behövs förändringar. Tidpunkten för slåtter ska vara under sista halvan i augusti så att ängsväxterna hinner blomma över och bilda frö. Slåtter utförs helst med lie men annars med slåtterbalk så att gräser inte krossas. Om gräset krossas fungerar det som gröngödsling och det är inte bra för ängsväxter. Gräset får ligga kvar några dagar och torka, så att frön hinner ramla av, sedan tas det upp och förs bort. Sommarjobbare kan jobba med att plantera ängsväxter och ta bort invasiva arter, ex lupin och jättebalsamin, istället för att klippa gräs. Eventuellt kan idrottsföreningar och skolor också engageras.
 
Kommunens planteringar
I alla kommunens planteringar väljs nektarrika växter.
 
Mera träd och buskar
För att gynna både insekter och fåglar planteras fler träd och buskar, gärna blommande och helst tillsammans i grupper. Detta skapar bra livsmiljöer för många olika djurarter och ökar även trivseln för oss människor. Sommarjobbare kan göra och sätta upp holkar för både fåglar och bin.
 
Utbilda personal
All personal som jobbar med skötsel av utemiljöer utbildas i hållbara arbetsmetoder och biologisk mångfald.
 
Skapa småvatten
Kanske lite överkurs men för en ambitiös kommun helt möjligt. En torr sommar, som ifjol, är det svårt särskilt för insekter att hitta vatten i våra moderna landskap. Skapa små vattenmiljöer där insekter och fåglar kan dricka. Små, grunda fontäner i samband med planteringar exempelvis.
 
Uppmuntra och informera
Gå ut stort och informera om vår jättesatsning på biologisk mångfald! Informera om varför det är viktigt och uppmuntra företag och privatpersoner att vara med. Vi har allt att vinna och inget att förlora! Sommarjobbare får en mer meningsfull sysselsättning, genom att skapa livsmiljöer istället för att ta bort dem- en kortklippt gräsmatta är en öken för insekter. Att jobba för detta är i linje med våra miljömål och bra för kommunens image. Vackra Voxnadalen blir ännu vackrare och det rimmar fint med biosfärområdet. Tack.
 
Kontakta gärna mig om ni undrar över något.
Petra Hagelin

Kommentera här: